Odporność to element, który pozwala cieszyć się codziennością pełną energii. Ponadto również jest to element pozwalający uchronić się przed infekcjami. Każdy człowiek ma pewną wrodzoną oraz nabytą odporność. Niemniej w ciągu całego swojego życia powinien również właściwie o tenże aspekt zadbać. Istnieje na to wiele sposobów, które jednakże wymagają podjęcia pewnego wysiłku.

Kluczowe elementy

Zasadniczo wspomaganie odporności człowieka nie jest niczym przekraczającym jego możliwości. To codzienne zwyczaje, codzienne czynności, które należy jednak wykonywać zachowując określone reguły. Istnieje wiele elementów, dzięki którym odporność człowieka może być wyższa. Zalicza się do nich:

  • warzywa oraz owoce,
  • warzywa cebulowe,
  • witamina D3,
  • kiszonki,
  • fermentowane produkty mleczne,
  • produkty bogate w cynk,
  • ryby morskie.

Jak więc widać, odporność człowieka w głównej mierze jest zależna od codziennej diety człowieka.

Warzywa oraz owoce

Warzywa oraz owoce to element, który stanowi podstawę zdrowia człowieka nie tylko w odniesieniu do kwestii zwiększenia odporności. Dieta na odporność musi je zawierać. Jest to bardzo istotne źródło mikroelementów oraz witamin. Warto zadbać o warzywa i owoce, które zawierają w sobie zwiększoną ilość beta karotenu oraz witaminę C. Tym samym warto postawić chociażby na jarmuż, marchewkę, chrzan, natkę pietruszki, kiwi, cytrynę, szpinak, kalafior, kalarepę, truskawki, czarną porzeczkę, paprykę czerwoną czy też na boćwinę. Mówiąc o warzywach, w sposób szczególny wskażemy na te cebulowe. Są one doskonałym źródłem siarczków organicznych. Spora ilość witaminy A, B, C oraz E, a ponadto także magnez, żelazo, siarka oraz selen. Wśród tych warzyw wskażemy na cebulę oraz czosnek, które wykazują działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze.

Inne istotne elementy

Aby móc skutecznie wspomóc swoją odporność na infekcje, warto także wskazać na inne zwyczaje żywieniowe. Bardzo ważna dla odporności będzie witamina D3. Możemy ją pozyskać w wyniku zwiększonej jej syntezy wynikającej ze zwiększonej ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Poza tym także można ją uzupełnić sięgając po tłuste morskie ryby oraz tran. W rybach mamy także do czynienia z obecnością kwasów Omega-3, które są bardzo korzystne dla odporności. 

Dieta wspomagająca odporność powinna zawierać także zwiększone ilości kiszonek. Te produkty zawierają w sobie znacznie większą ilość witamin niż te same produkty w formie surowej. Poza tym nie wolno nie wspomnieć o fermentowanych produktach mlecznych jak jogurty, kefiry czy też maślanki. Zawierają one w sobie bakterie fermentacji mlekowej, dzięki którym rozwój wszelkich patogenów może być znacząco ograniczona. Pozostało jeszcze wskazanie na produkty bogate w cynk. Są one bardzo istotne w kontekście zwiększenia ludzkiej odporności na infekcje. Cynk jest minerałem, który pozwala uchronić organizm przed działaniem wolnych rodników. Tym samym takie produkty jak szparagi, szpinak, wołowina, orzechy oraz rośliny strączkowe są jak najbardziej wskazane.